Er zijn meerdere manieren om naar Engeland te reizen, auto, trein, vliegen, boot. Ik zal in deze blog uitleggen hoe je eenvoudig in Engeland komt en wat de voordelen zijn van de gekozen route!

Reizen naar Engeland met de auto via Frankrijk

Met de boot

Het klinkt wellicht ver, via Frankrijk, maar als je naar zuid of midden Engeland met de auto gaat, is dit toch de snelste route. Daarbij liggen de havens echt net over de grens met België, dus dat valt er mee. Vanaf Nederland (Amsterdam) is het maar drie en een half uur rijden naar Calais of Duinkerken, hier vertrekken de boten van DFDS en P&O ferries.  Vanwege de prijs en de frequentie van de afvaarten, kiezen wij altijd voor DFDS.

dfds

Van te voren boeken is aan te raden, je moet hier echter wel een tijd van afvaart voor kiezen. Maar mocht je deze nu missen, wij zijn eigenlijk altijd gratis naar een latere boot geplaatst. Ook al staat op de site dat je moet bijbetalen, zolang de volgende boot niet vol zit, wordt je gratis overgezet (dat is voor ons tot nu toe altijd het geval geweest). Het is ongeveer anderhalf uur varen, je kan even lekker ontspannen, wat eten of drinken of even uitwaaien op het dek. Een voordeel van de heenreis, het is een uur eerder in Engeland, dus je hebt langer die dag in Engeland.

Prijs: Het ligt heel erg aan de tijd en datum van afvaart, maar het zou met auto en vier personen voor ongeveer 120 tot 140 euro retour moeten kunnen.

Tip voor als je snel naar huis wil: als je via Duinkerken reist, zorg de terugweg dat je via een upgrade als eerst mag borden. Mocht je als een van de laatste de boot af gaan, dan zit je namelijk in een enorme file van vrachtwagens op de tweebaansweg (half uur) voordat je op de snelweg komt.

Eurotunnel

Als je in Calais bent, kan je er ook voor kiezen om met de trein te gaan. Via de eurotunnel duurt het maar een half uur voor je in Engeland bent. Vanwege de prijs (tussen de 220 en 350 euro retour) heb ik zelf nog niet voor deze methode gekozen.

Reizen naar Engeland met de auto via Nederland

Met de boot van Nederland naar Engeland

Als je naar Noord-Engeland of Schotland gaat, kan het qua tijd lonend zijn om via Nederland te reizen. Er zijn drie opties: IJmuiden, Rotterdam of Hoek van Holland.

Hoek van Holland

Van Hoek van Holland kan je reizen naar Harwich, Midden-Engeland. Een vaart van ongeveer 6 à 7 uur. Als je de juiste data boekt, net iets duurder dan via Calais, maar met benzine ongeveer gelijk. Je kan er ook voor kiezen een nachtvaart met hut te boeken, maar dan kom je wel rond half 7 aan in Engeland.  Ga naar de site van Stenaline voor meer informatie.

Prijs: Overdag kan het voor 180 euro, maar gemiddeld tussen de 200 en 250 euro.

IJmuiden en Rotterdam 

Vanaf Rotterdam en IJmuiden kan je met de nachtboot naar Hull, een stuk noordelijker in Engeland. de ideale uitvalbasis voor als je naar Noord-Engeland of Schotland wil gaan. Ik heb zelf alleen ervaring met IJmuiden, maar qua prijs en reistijd is het ongeveer gelijk. De boot vanaf IJmuiden vertrekt om vijf uur (pas op met de spits, te laat is helaas pindakaas) en gedurende de avond en nacht reis je naar Engeland. Er zijn verschillende slaapvertrekken waar je kan slapen, natuurlijk variërend in prijs. Eet ‘s avonds een hapje, drink een drankje en val lekker schommelend op het water in slaap. De prijs is wel wat hoger, zo’n 500 tot 600 euro voor twee personen retour (zonder eten en drinken). Ga naar de website van P&O of dfds seaways.

Overige manieren om te Reizen naar Engeland

Als je niet met de auto naar Engeland gaat, kan je ook altijd nog vliegen of met de trein. Met de trein kan je goed naar Londen reizen, met het vliegtuig heb je natuurlijk meerdere mogelijkheden.

Vliegen

Er zijn vele vliegvelden in Engeland waar je op kan vliegen, net waar je heen wil. Ik kijk altijd even op cheaptickets voor de beste aanbiedingen, want de prijzen kunnen enorm verschillen. Maar gemiddeld zit je op een prijs van 100 euro per persoon voor een retourticket.

Met de trein

Binnen vier uur kan je met de trein van Amsterdam in Londen zijn. Prijzen zijn erg verschillend. Ga je in het laagseizoen, dan zijn er tickets van 40 euro te krijgen (enkele reis). Je reist op een normale tijd, maar je moet wel ver van de voren boeken en doordeweeks reizen. Het reizen met de trein is erg aangenaam. Je begint op het station, gaat zitten en komt vier uur later aan op bestemming, geen overstap, niet boarden en uitstappen in hartje Londen. Qua tijd is het ongeveer even lang als vliegen naar Londen, maar wel als voordeel dat je niet meer tussendoor moet haasten, reizen en overstappen op bijvoorbeeld een bus.